Sterilisaatio

Narttukoiran sterilisaatio

Sterilisaatiossa narttukoiralta poistetaan munasarjat ja joskus myös kohtu. Sterilisaation jälkeen narttu ei voi enää saada pentuja eikä se tule enää kiimaan.

Steriloinnin aika

Sterilisaatio suoritetaan juoksuaikojen välissä, kahden kolmen kuukauden kuluttua edellisestä juoksusta ja mieluiten jo nuorelle eläimelle. Nuorelle eläimelle suoritettu sterilisaatio ehkäisee nisäkasvaimien kehittymisen riskiä ja se poistaa mahdollisuuden sairastua kohtutulehdukseen, eli ns. märkäkohturiski poistuu. Suosittelemme verinäytteiden tutkimista aina ennen anestesiatoimenpidettä.

Leikkauksen jälkeen

Sterilisaatiot tehdään meillä turvallisessa, valvotussa anestesiassa. Haavassa on yleensä sulavat tikit. Mikäli haavassa on poistettavat tikit, kuuluu tikkienpoisto leikkauksen hintaan.
Nartun sterilisaatio on rutiinitoimenpide, ja toipuminen tapahtuu yleensä ongelmitta.

Steriloitu koira lemmikkinä

Leikkauksen jälkeen koiran turkin laatu yleensä heikentyy ja turkin määrä lisääntyy, jolloin turkin hoitotarve voi lisääntyä. Koiran energian kulutus laskee, joten ruokamääriä on syytä vähentää. Ylipainon muodostuminen on merkittävä sterilisaation riski. Tämä on kuitenkin yksilöllistä ja hyvällä kotihoidolla vältettävissä. Ruokinta onkin parasta aina tehdä eläimen kuntoa seuraten, samalla liikuntaa ja muuta koiran aktivointia kannattaa lisätä. Aktiivinen koira kuluttaa kaloreita enemmän.

Tyttökissan leikkaus

Kissojen kiimat alkavat yleensä keväällä, joten leikkauta tyttökissasi ajoissa niin säästyt epätoivotuilta pennuilta!

Tyttökissan sterilaatio

Tyttökissan sterilisaatio

Sterilisaatiossa narttukissalta poistetaan munasarjat ja osa kohtua. Sterilisaation jälkeen narttu ei voi enää saada pentuja eikä se tule enää kiimaan.

Steriloinnin aika

Narttukissojen kiimat alkavat usein jo ennen 4 kk ikää. Kiimakausi alkaa keväällä ja kiimat toistuvat 2-3 viikon välein. Kiima-aikana narttukissa mouruaa ja käyttäytyy levottomasti sekä pyrkii ulos.

Leikkauksen jälkeen

Sterilisaatiot tehdään meillä turvallisessa, valvotussa anestesiassa. Haava on pieni ja siinä on sulavat tikit.
Nartun sterilisaatio on rutiinitoimenpide, ja toipuminen tapahtuu yleensä ongelmitta.

Steriloitu kissa lemmikkinä

Narttukissan leikkaaminen on hyvä suorittaa nuorena. Nuorelle eläimelle suoritettu sterilisaatio ehkäisee nisäkasvaimien kehittymisen riskiä ja se poistaa mahdollisuuden sairastua kohtutulehdukseen, eli ns. märkäkohturiski poistuu.

Kotihoito-ohjeet

Kipulääkitys kotona

Lemmikkisi on saanut leikkauksen yhteydessä kipulääkityksen.  Kotona annetaan seuraavasta päivästä alkaen kipulääke ohjeen mukaan 2-3 päivän ajan. Kipulääke suositellaan annettavaksi pienen ruokamäärän kanssa.

Kipulääkitys on tärkeää

Kivun hoito leikkauksen jälkeen on tärkeää. Kaikki eläimet kokevat kipua leikkaustoimenpiteen jälkeen, vaikka ne eivät sitä aina selvästi näytä. Kipulääkitys parantaa eläimen oloa ja nopeuttaa paranemista.

Leikkauksen jälkeinen yö

Kipulääkityksestä huolimatta potilas voi leikkauksen jälkeisenä yönä olla levoton. Koska kipu on hyvin yksilöllistä, kipulääkityksen riittävyyden arviointi on vaikeaa. Siksi toivomme, että ottaisitte yhteyttä eläinlääkäriin, mikäli potilas vaikuttaa kivuliaalta.

Kipulääkkeen haittavaikutukset

Kipulääkkeestä johtuvat haittavaikutukset ovat harvinaisia. Mikäli haittavaikutuksia esiintyy (esim. oksentelu tai ripuli), ottakaa yhteyttä eläinlääkäriin. Syömättömyys voi lisätä riskiä haittavaikutuksien esiintyvyyteen.

Mitä jos potilas ei syö?

Mikäli potilas on syömätön kaksi päivää leikkauksen jälkeen, ottakaa yhteyttä vastaanotolle. Muita kuin yllämainittuja kipulääkkeitä ei tule antaa. Ihmisten kipulääkkeet voivat olla eläimille vaarallisia. Lääkettä ei saa myöskään yliannostella.

Yleisiä ohjeita

Nukutuksen jälkeinen yö

Nukutuksen jälkeisenä iltana ja yönä potilaan ruumiinlämpö saattaa olla normaalia alhaisempi. Eläin ei välttämättä pysty pidättämään tarpeitaan normaalisti, sillä virtsarakon ja suolen sulkijalihakset eivät heräämisvaiheessa aina toimi normaalilla tavalla.

Muista lämmin paikka!

Potilas tulee kotona asettaa lämpimään, kuivaan ja vedottomaan paikkaan lattiatasoon, missä mahdollisista vahingoista ei ole liian suurta haittaa, eikä tokkurainen eläin pääse satuttamaan itseään vahingossa esim. tippumalla sängystä lattialle.

Vältä riehumista

Leikkauksen jälkeen (1-2 viikon ajan) vältetään voimakkaita ja nopeita liikkeitä, esim. autoon hyppäämistä. Potilas viedään ulos vain tarpeilleen ja aina kytkettynä. On tärkeää seurata, että potilas alkaa ulostaa ja virtsata normaalisti.

Leikkaushaavan hoito

Potilas ei saa nuolla tai vaurioittaa leikkaushaavaa! Se estetään tarvittaessa käyttämällä kauluria. Potilaan silmien ja korvien puhtaudesta tulee huolehtia kaulurin käyttöaikana.

Haavan päälle laitettu suojaside tulee vaihtaa uuteen viimeistään kahden päivän kuluttua sekä aina siteen kastuttua tai likaannuttua. Sidettä ei tarvitse pitää, jos haava ei vuoda ja on muutenkin hyvännäköinen.

Leikkaushaavaa tarkkaillaan päivittäin. Haavassa voi ensimmäisten päivien aikana ilmetä lievää turvotusta ja punoitusta. Haavaa suihkutetaan vedellä muutaman kerran päivässä, mikäli siinä on eritteitä tai likaa. Kosteilla ja rapaisilla keleillä haava tulee suihkuttaa puhtaaksi aina ulkoilun jälkeen. Haavaa ei saa hangata, vaan se tulee kuivata huolellisesti painelemalla puhtaalla pyyhkeellä ja/tai hiustenkuivaajalla.

Jos haava huomattavasti turpoaa, punoittaa, kuumottaa, alkaa erittää, on arka tai potilaan yleistila huononee, ottakaa yhteyttä eläinlääkäriin haavan tarkastusta varten. Sterilaatiohaavassa ei yleensä ole poistettavia tikkejä. Haavan paraneminen kestää n.1-2 viikkoa.

Leikkauspotilaan ruokavalio

Vettä tulee olla riittävästi tarjolla, ruokaa voi tarjota pieniä määriä kerrallaan. Terve leikkauspotilas voi noudattaa normaalia ruokavaliotaan leikkauksen jälkeisenä päivänä. Mikäli potilas kieltäytyy syömästä ja juomasta, ottakaa yhteyttä eläinlääkäriin. Pikaista paranemista!

Kipulääkitys kotona

Leikkauksen yhteydessä kissasi on saanut kipulääkkeet pistoksena. Nukutuksesta herääminen on aina yksilöllistä, mutta yleensä herääminen kestää useita tunteja. Herätessään kissa voi olla viluinen, huonovointinen ja ylös noustessaan se voi huojua tai jopa kaatua. Se ei välttämättä pysty pidättämään tarpeitaan normaalisti, sillä virtsarakon ja suolen sulkijalihakset eivät heräämisvaiheessa aina toimi normaalilla tavalla.

Yleisiä ohjeita

Aseta kissasi kotona lämpimään, kuivaan ja vedottomaan paikkaan lattian tasoon, missä mahdollisista vahingoista ei ole liian suurta haittaa, eikä tokkurainen kissa pääse satuttamaan itseään vahingossa esim. putoamalla sängystä lattialle. Ruokaa ja juomaa saa antaa vasta, kun kissa on täysin herännyt.

Leikkaushaavan hoito

Leikkaushaavassa ei ole poistettavia ompeleita. Haavan paraneminen kestää n.10-12 vrk. Tämän ajan on hyvä käyttää kauluria suojaamaan haavaa. Kaulurin takia kissa ei pysty peseytymään. Stressin välttämiseksi kissaa on autettava turkinhoidossa päivittäin (harjaamista, silmien puhdistus, peräpään siistiminen). Sen on annettava mahdollisuuksien mukaan peseytyä ainakin kerran päivässä valvotusti. Kaulurin kanssa kissa ei saa turvallisuussyistä liikkua ulkona vapaasti. Mikäli kissan vointi tuntuu epänormaalilta sen herättyä tai haavassa tapahtuu epäilyttäviä muutoksia, ottakaa yhteys leikanneeseen eläinlääkäriin.

Pikaista paranemista!