Röntgen- ja ultraäänitutkimukset

Röntgen

Käytössämme on nykyaikainen, digitaalinen kuvankehityslaitteisto, joka mahdollistaa huippulaatuiset kuvat. Peruskuvausten lisäksi teemme mm. suoliston, virtsarakon ja munuaisten varjoainekuvauksia. Otamme myös virallisia lonkka- ja kyynärkuvia.

Osa röntgentutkimuksista voidaan tehdä hereillä olevalle eläimelle. Toiset tutkimukset, kuten esim. selän ja raajojen kuvaukset on helpoin suorittaa rauhoitetulle eläimelle. Pidä lemmikkisi 6-8 tuntia ilman ruokaa ennen röntgentutkimukseen tuloa.

Tiineysröntgen

Pentujen lukumäärä voidaan parhaiten varmistaa ottamalla röntgenkuva emästä. Sikiöt alkavat näkyä röntgenkuvassa noin 45 tiineysvuorokaudesta eteenpäin, mutta jos pelataan varman päälle, ei tiineysröntgeniä kannata tehdä ennen 50 tiineysvuorokautta.

Tiineysröntgeniä varten narttua ei tarvitse rauhoittaa. Koira on kuitenkin hyvä ulkoiluttaa ennen kuvausta.

Ultraäänitutkimus

Ultraäänitutkimus joko yksinään tai yhdistettynä röntgenkuvaukseen antaa paljon tietoa vatsaontelon elinten, kuten maksan, munuaisten, suoliston, sisäeritysrauhasten, kohdun, virtsateiden ja eturauhasen tilasta.

Ultraäänellä voidaan myös tutkia muita pehmytkudoksia, kasvaimia, lihaskudosta, ja niveliä. Myös sikiöiden ultraäänitutkimus on hyvin yleistä. Virallisia sydämen ultraäänitutkimuksia emme tee.

Ultraäänitutkimus voidaan yleensä suorittaa ilman rauhoitusta, mutta tutkittavalta alueelta voidaan joutua ajamaan karvoja. Rakon ultraäänitutkimukset on paras suorittaa täydellä rakolla.

Ultraääniohjauksessa voidaan myös ottaa näytteitä kudoksista tai esimerkiksi kystosenteesinäyte steriilisti virtsarakosta.

Tiineysultra

Tiineyden varmistaminen käy parhaiten ultraäänitutkimuksella 3-4 viikon kuluttua astutuksesta. Sikiöiden määrää ei voida varmasti laskea ultraäänitutkimuksessa, varsinkaan jos tiineys on jo pidemmällä tai pentuja on paljon. Ultraäänitutkimuksessa voidaan kuitenkin nähdä onko narttu kantava, ja ovatko pennut kehittymässä normaalisti.

Ennen synnytystä ultraäänitutkimuksella voidaan tutkia pentujen sydämen sykettä ja sikiönesteen määrää ja arvioida esimerkiksi mahdollisen keisarinleikkauksen tarvetta.

Saat halutessasi mukaasi kuvan joko tulostettuna tai sähköisessä muodossa.