Kastraatio

koira

Uroskoiran kastraatio

Uroskoiran kastrointi on toimenpide, jossa koiralta poistetaan kivekset ja joka estää koiran lisääntymiskyvyn. Kivesten poisto vähentää hormonien aiheuttamaa uroksen ei-toivottua käytöstä, yleistä kiinnostusta narttuihin, ja myös aggressiivinen käytös saattaa vähentyä. Sukupuolihormonien ohjaamat käytösmallit vähenevät sekä nuorilla että vanhemmilla uroskoirilla. Koiran metsästysominaisuuksiin kastraatiolla ei ole vaikutusta.

Kastraation vaikutus uroksen terveyteen

Kastraatio ehkäisee myös vanhemmiten usein esiintyviä eturauhasvaivoja, anaaliadenomia sekä lantionpohjan lihasten heikkouden seurauksena syntyviä perineaalityriä. Ylipainon kertyminen on merkittävä kastraation riski, jota voidaan ehkäistä oikealla ravinnolla, ruoan määrällä sekä koiran aktivoinnilla ja liikunnalla.

Leikkauksen jälkeen

Leikkaus tehdään meillä suonensisäisessä anestesiassa tai inhalaatioanestesiassa. Leikkauksen yhteydessä koira saa kipulääkkeet pistoksena ja toipuminen on yleensä nopeaa. Haavassa ei ole poistettavia tikkejä.

Kollin leikkaaminen tuo parempaa elämänlaatua

Ulkona liikkuvien kollien leikkaaminen auttaa myös pitämään kodittomien kissojen määrää kurissa.

Tyttökissan sterilaatio

Kollikissan kastraatio

Kastraatiossa kissalta poistetaan kivekset. Kollikissojen mouruaminen vähenee tai loppuu kokonaan, eivätkä leikatut kollit karkaa kotoa yhtä helposti kuin leikkaamattomat.

Kastraation vaikutus kollin terveyteen

Leikattu kolli elää pidempään kuin leikkaamaton. Karkailu vähenee ja suhde omistajaan muodostuu yleensä kiinteämmäksi. Ylipainon kertyminen on merkittävä kastraation riski, jota voidaan ehkäistä oikealla ravinnolla, ruoan määrällä sekä kissan aktivoinnilla ja liikunnalla. Kannattaa myös huomioida että leikatuilla kolleilla virtsakivien muodostumisriski lisääntyy. Riskiä voidaan pienentää oikealla ruokavaliolla.

Leikkauksen jälkeen

Leikkaus tehdään anestesiassa. Leikkauksen yhteydessä kissa saa kipulääkkeet pistoksena ja toipuminen on yleensä nopeaa. Haavassa ei ole poistettavia tikkejä.

Kotihoito-ohjeet

Kipulääkitys kotona

Kipulääkitys

Seuraavasta päivästä alkaen kipulääke ohjeen mukaan 2-3 päivän ajan. Kipulääke suositellaan annettavaksi pienen ruokamäärän kanssa.

Kipulääkitys kotona

Kivun hoito leikkauksen jälkeen on tärkeää. Kaikki eläimet kokevat kipua leikkaustoimenpiteen jälkeen, vaikka ne eivät sitä aina selvästi näytä. Kipulääkitys parantaa eläimen oloa ja nopeuttaa paranemista.

Ensimmäinen yö

Kipulääkityksestä huolimatta potilas voi leikkauksen jälkeisenä yönä olla levoton. Koska kipu on hyvin yksilöllistä, kipulääkityksen riittävyyden arviointi on vaikeaa. Siksi toivomme, että ottaisitte yhteyttä eläinlääkäriin, mikäli potilas vaikuttaa kivuliaalta.

Haittavaikutukset

Kipulääkkeestä johtuvat haittavaikutukset ovat harvinaisia. Mikäli haittavaikutuksia esiintyy (esim. oksentelu tai ripuli), ottakaa yhteyttä eläinlääkäriin. Syömättömyys voi lisätä riskiä haittavaikutuksien esiintyvyyteen. Mikäli potilas on syömätön kaksi päivää leikkauksen jälkeen, ottakaa yhteyttä vastaanotolle. Muita kuin yllämainittuja kipulääkkeitä ei tule antaa. Ihmisten kipulääkkeet voivat olla eläimille vaarallisia. Lääkettä ei saa myöskään yliannostella.

Yleisiä ohjeita

Nukutuksen jälkeisenä iltana ja yönä potilaan ruumiinlämpö saattaa olla normaalia alhaisempi. Eläin ei välttämättä pysty pidättämään tarpeitaan normaalisti, sillä virtsarakon ja suolen sulkijalihakset eivät heräämisvaiheessa aina toimi normaalilla tavalla.

Muista lämmin paikka!

Potilas tulee kotona asettaa lämpimään, kuivaan ja vedottomaan paikkaan lattiatasoon, missä mahdollisista vahingoista ei ole liian suurta haittaa, eikä tokkurainen eläin pääse satuttamaan itseään vahingossa esim. tippumalla sängystä lattialle.

Vältä riehumista

Leikkauksen jälkeen (1-2 viikon ajan) vältetään voimakkaita ja nopeita liikkeitä, esim. autoon hyppäämistä. Potilas viedään ulos vain tarpeilleen ja aina kytkettynä. On tärkeää seurata, että potilas alkaa ulostaa ja virtsata normaalisti.

Leikkaushaavan hoito

Potilas ei saa nuolla tai vaurioittaa leikkaushaavaa! Se estetään tarvittaessa käyttämällä kauluria. Potilaan silmien ja korvien puhtaudesta tulee huolehtia kaulurin käyttöaikana. Haavan päälle laitettu suojaside tulee vaihtaa uuteen viimeistään kahden päivän kuluttua sekä aina siteen kastuttua tai likaannuttua. Sidettä ei tarvitse pitää, jos haava ei vuoda ja on muutenkin hyvännäköinen. Leikkaushaavaa tarkkaillaan päivittäin. Haavassa voi ensimmäisten päivien aikana ilmetä lievää turvotusta ja punoitusta. Haavaa suihkutetaan vedellä muutaman kerran päivässä, mikäli siinä on eritteitä tai likaa. Kosteilla ja rapaisilla keleillä haava tulee suihkuttaa puhtaaksi aina ulkoilun jälkeen. Haavaa ei saa hangata, vaan se tulee kuivata huolellisesti painelemalla puhtaalla pyyhkeellä ja/tai hiustenkuivaajalla. Jos haava huomattavasti turpoaa, punoittaa, kuumottaa, alkaa erittää, on arka tai potilaan yleistila huononee, ottakaa yhteyttä eläinlääkäriin haavan tarkastusta varten. Kastraatiohaavassa ei ole poistettavia tikkejä. Haavan paraneminen kestää n.1-2 viikkoa.

Leikkauspotilaan ruokavalio

Vettä tulee olla riittävästi tarjolla, ruokaa voi antaa pieniä määriä kerrallaan. Terve leikkauspotilas voi noudattaa normaalia ruokavaliotaan leikkauksen jälkeisenä päivänä. Mikäli potilas kieltäytyy syömästä ja juomasta, ottakaa yhteyttä eläinlääkäriin. Kastraatio altistaa koiran lihomiselle, joten ruokintaan ja painonhallintaan on syytä kiinnittää erityistä huomiota. On mahdollista, että ruoka-annosta joutuu pienentämään jopa puolella. Lisätietoa ruokinnasta ja ruokavalion valinnasta saatte tarvittaessa hoitajiltamme. Pikaista paranemista!

Yleisiä ohjeita

Leikkauksen yhteydessä kissa on saanut paikallispuudutuksen sekä kipulääkkeet pistoksena. Nukutuksesta herääminen on aina yksilöllistä, mutta yleensä herääminen kestää useita tunteja. Herätessään kissa voi olla viluinen, huonovointinen ja ylös noustessaan se voi huojua tai jopa kaatua. Se ei välttämättä pysty pidättämään tarpeitaan normaalisti, sillä virtsarakon ja suolen sulkijalihakset eivät heräämisvaiheessa aina toimi normaalilla tavalla.

Kissa tulee kotona asettaa lämpimään, kuivaan ja vedottomaan paikkaan lattian tasoon, missä mahdollisista vahingoista ei ole liian suurta haittaa, eikä tokkurainen eläin pääse satuttamaan itseään vahingossa esim. putoamalla sängystä lattialle. Ruokaa ja juomaa saa antaa vasta, kun kissa on täysin herännyt.

Leikkaushaavan hoito

Leikkaushaavassa ei ole poistettavia ompeleita. Haavan paraneminen kestää n.10-12 vrk. Haavaa ei saa nuolla tai purra voimakkaasti, normaali ”pesu” on sallittua. Yleensä poikakissat eivät välitä haavasta, mutta jos kissa pyrkii jatkuvasti nuolemaan haavaa, on hyvä käyttää kauluria suojaamaan haavaa. Kaulurin takia kissa ei pysty peseytymään. Stressin välttämiseksi kissaa on autettava turkinhoidossa päivittäin (harjaamista, silmien puhdistus, peräpään siistiminen). Sen on annettava mahdollisuuksien mukaan peseytyä ainakin kerran päivässä valvotusti. Kaulurin kanssa kissa ei saa turvallisuussyistä liikkua ulkona vapaasti. Mikäli kissan vointi tuntuu epänormaalilta sen herättyä tai haavassa tapahtuu epäilyttäviä muutoksia, ottakaa yhteys leikanneeseen eläinlääkäriin. Pikaista paranemista!

Leikkauspotilaan ruokavalio

Kissan ruokinnassa on hyvä jatkossa noudattaa kastroidulle kissalle tarkoitettua ruokavaliota. Kastroidut kissat lihovat herkemmin kuin kastroimattomat kissat, joten tämä on tärkeä ottaa huomioon ruoan valinnassa. Sopiva ruoka on täysravinto, jossa kastroidun kissan vähäisempi energiantarve on hyvin huomioitu. Ruokinta-asioista voitte tiedustella lisää henkilökunnaltamme.