American Association of Feline Practitioners: Senior Care Guidelines, 2008
Krooninen munuaisten vajaatoiminta
Krooninen munuaisten vajaatoiminta alkaa yleensä kissan ohittaessa keski-iän. Kroonisen munuaisten vajaatoiminnan oireita ovat mm. ummetus, ruokahaluttomuus, pahoinvointi, lisääntynyt juominen ja virtsaaminen, huono turkki, lihasköyhyys tai painon lasku. Lisäksi kissalla voi olla kohonnut verenpaine sekä toistuvia virtsatieinfektioita.
Sairauteen ei ole parantavaa hoitoa, mutta oireita ja taudin etenemistä voidaan hidastaa mm. ruokavaliolla sekä tukihoidolla. Kroonista munuaisten vajaatoimintaa sairastavilla kissoilla on tärkeää kontrolloida riittävän usein munuaisarvojen lisäksi myös verenpainetta, veren kalium- ja fosforipitoisuutta sekä kalsiumpitoisuutta, jolloin muutoksiin pystytään reagoimaan ajoissa.
Kilpirauhasen liikatoiminta
Kilpirauhasen liikatoiminnan tyypillisiä oireita ovat laihtuminen hyvästä ruokahalusta huolimatta, levottomuus, mouruaminen, sekä oksentelu. Kilpirauhasen liikatoiminnan seurauksen verenpaine voi kohota, ja sydänlihas voi alkaa paksuuntumaan (hypertrofinen kardiomyopatia).
Sairautta hoidetaan pääasiassa suun kautta annettavalla jatkuvalla lääkityksellä. Kilpirauhasen liikatoiminnassa kilpirauhasarvon lisäksi on hyvä kontrolloida myös verenpainetta sekä munuaisarvoja, sillä kilpirauhasarvojen muuttuessa normaaliksi lääkityksellä, voi alta paljastua lisäksi krooninen munuaisten vajaatoiminta.
Sokeritauti eli diabetes mellitus
Altistavia tekijöitä diabetekselle ovat vähäinen aktiivisuus, ylipaino sekä kortisonilääkitys. Oireita ovat mm. lisääntynyt juominen ja virtsaaminen, laihtuminen, lihasheikkous, huonontunut turkin laatu. Diabetesta hoidetaan päivittäisillä insuliinipistoksilla sekä vähähiilihydraattisella ruokavaliolla.
Diabetes diagnosoidaan useimmiten lyhyen verensokerin lisäksi mitattavalla fruktosamiinilla, joka kuvaa sokeritasapainoa 10-14 edeltävän vuorokauden ajalta. Pelkkä lyhyt sokeri ei diagnoosiin aina riitä, sillä klinikkaympäristön aiheuttama stressi nostaa kissoilla verensokeria helposti tavallista korkeammalle. Joillakin kissoilla diabetes paranee jonkin ajan kuluttua hoidon aloittamisen jälkeen.
Nivelrikko
Nivelrikko on vanhojen kissojen yleinen, mutta valitettavasti melko harvoin tunnistettu vaiva. Oireet ovat usein melko lieviä ja menevät vanhenemisen piikkiin. Oireina voivat olla mm. jäykkä liikkuminen, hyppäämishaluttomuus tai ontuminen. Nivelrikkoisen kissan hoidossa tärkeää on pitää kissa normaalipainoisena, jotta niveliin kohdistuva painorasitus ei pahenna oireita. Lisäksi on hyvä turvata kissalle helppo pääsy ruoka- ja juoma-astialle sekä hiekkalaatikolle. Astiat tulee sijoittaa lattiatasoon, ja hiekkalaatikossa tulee olla riittävän matala reuna ja laatikon tulee olla riittävän suuri, jotta kissa pääsee kiipeämään laatikkoon helposti. Kotona voi sijoitella sopivasti eri korkuisia tasoja, jotta kissa pääsee kiipeämään helpommin eikä sen tarvitse yrittää hypätä korkealle.
Tukihoitona nivelrikkoon käytetään tarvittaessa kipulääkitystä, laserhoitoa, ruokavaliota, omega-3-rasvahappoja sekä erilaisia nivelrustoa suojaavia ravintolisiä.
Kasvainsairaudet
Oireet riippuvat usein kasvaimen tyypistä ja sijainnista, mutta yhtenä yleisoireena on laihtuminen. Kissa peittää oireensa melko pitkälle, ja usein hetkellä kun kasvain käy ilmi, se on jo levinnyt laajalle. Joitakin kasvaintyyppejä voidaan yrittää hoitaa leikkaushoidoilla ja / tai solusalpaajahoidoilla.
Muistihäiriöt
Jopa 50 %:lla yli 15-vuotiaista kissoista esiintyy merkkejä dementiasta. Oireita ovat muuttunut käytös, virtsaaminen / ulostaminen laatikon ulkopuolelle, muutokset aktiivisuudessa tai unirytmissä, muuttunut sosiaalinen kanssakäyminen perheen kanssa sekä muutokset ääntelyssä (yleensä äänekäs maukuminen /mouruaminen öisin). Muut sairaudet on syytä sulkea pois, sillä mm. kilpirauhasen liikatoiminta ja korkea verenpaine voi aiheuttaa samankaltaisia oireita. Mikäli selkeää syytä ei löydy, voidaan kissan elämää helpottaa pitämällä päivärytmi mahdollisimman samana ja välttämällä kissaa stressaavia tekijöitä.