Matkustava lemmikki

Silkkiterrierit vauhdissa

Silkkiterrierit vauhdissa

Matkalle lähtiessäsi tarvitset lemmikillesi kansainvälisen passin, jonka eläinlääkärisi kirjoittaa sinulle. Varaa aika passin kirjoitusta varten. Lisäksi sinun tulee huolehtia kohdemaan tuonti/vientimääräyksistä, joista saat ajankohtaista tietoa Ruokaviraston sivuilta.

Etelään lähtijöiden on syytä huolehtia seuraavista asioista:

Kirput – yleisiä Keski-Euroopassa, aiheuttavat kutinaa ja allergiaa, voivat toimia leveän heisimadon väli-isäntänä. Lääkitään helpoimmin ennaltaehkäisevästi valeluliuoksilla.

Hyttyset ja hietasääsket – Molemmat levittävät useita virus-, bakteeri- ja loistauteja, mm. malariaa, Dirofilaria-sydänmatoa, West Nile virusta sekä leishmanioosia. Torjutaan ennaltaehkäisevästi valeluliuoksilla ja pitämällä koira sisällä kun hyönteiset ovat aktiivisimmillaan.

Punkit – Etelän maissakin punkkien torjunta on syytä muistaa. Ixodeksen eli puutiaisen lisäksi on muistettava ruskea koirapunkki, joka elää myös sisätiloissa on ja josta on vaikea päästä eroon, mikäli tartunta on jo saatu. Punkkien kiinnittymistä torjuva valmiste on tärkeä.

Sydänmato on lähinnä sydämen oikeassa kammiossa elävä loinen. Sydänmadon väli-isäntänä toimivat hyttyset, jotka imiessään verta siirtävät tartunnan eläimeltä toiselle. Tartunta huomataan yleensä kuukausia myöhemmin, ja voi aiheuttaa äkillisen kuoleman. Sekä tartunnan toteaminen että hoitaminen on vaikeaa. Sydänmadon hoidossa onkin tärkeintä taudin ennaltaehkäisy sopivalla reseptivalmisteella, joka on aloitettava hyvissä ajoin ennen suunniteltua matkalle lähtöä.

 

Heisimadon häätö – Kaikkein paras aika antaa heisimatolääkitys on 1-2 vrk ennen tuontia tai paluuta, koska lääkitys tehoaa elävään loiseen, ja em. ajoituksella varmistetaan, ettei lemmikki tuo elävää loista Suomeen. Ruokavirasto suosittelee, että eläimet lääkitään uudelleen 30 päivän kuluttua edellisestä lääkityksestä. Usein matkustavalle lemmikille kätevintä on noudattaa ns. 28 vuorokauden sääntöä, jossa lemmikki lääkitään säännöllisesti enintään 28 vrk välein. Lisää tietoa https://www.ruokavirasto.fi/yritykset/tuonti-ja-vienti/eu-maat-norja-ja-sveitsi/elaimet/koirat-kissat-ja-fretit/koirien-kissojen-ja-frettien-tuonti-eu-maista-suomeen/

Ekinokokkilääkitys matkusta varten: Vaatii käynnin eläinlääkärillä kerran vuodessa. Mikäli potilas ei ole vuoteen käynyt meillä eläinlääkärintarkastuksessa, varataan aika ensimmäiseen madotuskäyntiin eläinlääkärille. Hinta-arvio on alle 15 minuutin peruskäyntimaksu + lääkitys. Mikäli omistajalla on mukana omat lääkkeet, on niiden oltava avaamattomissa levyissä joista pitää näkyä selvästi lääkkeen nimi ja vahvuus (puolikkaita lääkkeitä rikotuista läpipainopakkauksista tai irtonaisia tabletteja ei voida hyväksyä)

 

Kysy neuvoa Taikatassun henkilökunnalta suunnitellessasi matkaa lemmikkisi kanssa! Omistajan vastuulla on ottaa selvää vientimaan ajantasaisista määräyksistä.

 

 

 

Edellinen artikkeli
Iho- ja korvasairauksista
Seuraava artikkeli
Yleisimmät vanhoilla kissoilla esiintyvät sairaudet