Koirien korvatulehdus

Korvatulehdus on koirien yleinen vaiva, joka kannattaa hoitaa huolella. Korvatulehduksen hoidossa kannattaa kääntyä ihotauteihin perehtyneen eläinlääkärin puoleen, koska syiden selvittely on tärkeä osa hoitoa.

Toisin kuin lapsilla, joilla esiintyy välikorvan tulehdusta, koirilla korvatulehdus on useimmiten ulkokorvan tulehdus. Korvalehteä ja siitä sisäänpäin kohti kalloa johtavaa korvakäytävää peittää iho, ja koiran korvatulehdus onkin yleisimmin ihotulehdus korvakäytävän sisäpinnalla. Korvakäytävän iho on herkkä tulehdukselle, koska se on melko kapea  putkimainen rakenne, jossa kosteus ja lämpötila nousevat helposti mikrobeja suosivalle tasolle.

Korvatulehduksen taustalla on kolmessa neljästä tapauksesta allerginen ihosairaus, joko atopia tai ruoka-aineallergia. Muita korvatulehdukselle altistavia asioita ovat mm. hormonaaliset sairaudet, esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoiminta, korvien rakenne, vierasesine korvakäytävässä, korvien jatkuva kastuminen, autoimmuunisairaudet ja muut seikat, jotka muuttavat korvakäytävän tasapainoa.

Korvatulehduksen oireita ovat

  • punoittavat korvalehdet
  • korvien kutina ja pään ravistelu
  • tumma tai kellertävä erite korvakäytävistä
  • korvien aristus
  • hiivamainen haju
  • korvien ”lotina”

Tervettä korvaa ei tarvitse puhdistaa, joten mikäli korvat ”likaantuvat” helposti, taustalla on luultavasti lieväasteinen tulehdus.

Mikäli koirallasi esiintyy jokin näistä oireista, on syytä varata heti aika eläinlääkäriin. Korvatulehdukset harvoin paranevat itsestään, mutta menevät varmasti pahemmaksi, mikäli asiaan ei puututa ajoissa.

Yksittäinen korvatulehdus voi iskeä koiralle kuin koiralle, mutta toistuvien korvatulehdusten hoidossa tärkeää on tulehduksen hoitamisen lisäksi selvittää mahdolliset taustalla olevat seikat, kuten atopia, ruoka-aineallergia tai hormonaaliset sairaudet. Mikäli näitä ei hoideta kuntoon, tai korvatulehdusta ei kontrolloida vaan hoito jätetään kesken, on vaarana, että korvakäytävä vähitellen ahtautuu ja tulehdus kroonistuu, ja korvaa ei voida enää lääkinnällisesti pelastaa. Krooninen tulehdus korvakäytävässä aiheuttaa korviin pysyviä muutoksia jotka estävät korvan paranemista.

Korvatulehduksen hoidon kulmakiviä ovat taustasyiden selvitys, korvan huolellinen puhdistaminen, lääkitys ohjeen mukaan sekä säännöllinen kontrollointi. Joskus korvia voidaan joutua ennaltaehkäisevästi hoitamaan puhdistamalla ja mahdollisella kortisonitipalla viikoittain koko koiran elämän ajan.

Edellinen artikkeli
Äkillinen oksennus- ja ripulitauti
Seuraava artikkeli
Koirien tarttuvaa oksennus-ripulitautia liikkeellä