Äkillinen oksennus- ja ripulitauti

Koira sairastaa peiton alla
Äkillinen oksennus-ripulitauti on koiran yleisimpiä sairauksia, jonka syy jää usein epäselväksi.

Tauti paranee useimmiten oireenmukaisella tukihoidolla. Tarvittaessa eläinlääkäri voi määrätä esim. oksennuksenestolääkettä ja/tai suolistoantibioottia ja antaa nestehoitoa joko suonensisäisesti tai ihonalaisesti. Mikäli lemmikisi on voipunut tai oksentaa tai ripuloi rajusti, ota heti yhteyttä eläinlääkäriin.

Eläin menettää nopeasti elimistöstään nesteitä oksennuksen ja ripulin mukana. Nestehukka on eläimelle vaarallista ja siksi on huolehdittava siitä, että eläimellä on tarpeeksi vettä saatavilla ja että se juo riittävästi. Mikäli eläin ei juo vapaaehtoisesti, sitä on juotettava esim. muoviruiskulla. Juomaveteen voidaan lisätä esim. Aptus Nutrisal juomajauhetta, joita saa apteekista ilman reseptiä. Paketeissa on käyttö- ja annosteluohjeet. Juomajauheet sisältävät elimistölle tärkeitä aineita, joita eläin menettää nesteiden mukana. Kätevä on myös Oralade-elektrolyyttijuoma, joka hyvänmakuisena maistuu sairaallekin lemmikille.

Hoidon alussa on tärkeää, että ruoansulatuskanava saa aikaa rauhoittua. Siksi ruokaa aletaan antamaan vähitellen.

Ruokavalio
  1. päivä Eläimen on saatava tarpeeksi juotavaa, n. 0.5 dl/kg vuorokaudessa. Ruumiinlämpöistä juomaa on hyvä antaa pienissä erissä, kunnes se pysyy sisällä. Varsinkin oksentavan eläimen annetaan olla ilman ruokaa vuorokauden. Täydellistä paastoa ei kuitenkaan enää suositella jos ruoka vain pysyy sisälllä.
  2. päivä Keitetään riisiä runsaassa vedessä ja eläimelle annetaan aluksi vain riisin keitinvettä. Mikäli eläin ei oksenna keitinvettä, annetaan muutama ruokalusikallinen riisiä useita kertoja päivässä. Ruoan antamisen voi myös aloittaa pienillä annoksilla jollakin alla mainituista erikoisruoista vedellä ohennettuina.
  3. päivä Valmistetaan seos, jossa on 3 osaa keitettyä riisiä ja 1 osa raejuustoa, pakastekalaa tai rasvatonta keitettyä lihaa (kanaa tai naudanlihaa). Eläimelle annetaan tätä seosta 3-4 pientä annosta. Vaihtoehtona ovat alla mainitut erikoisruoat.

Kun koira ei ole oksentanut tai ripuloinut useampaan päivään, sekoitetaan riisiseokseen pieni määrä eläimen omaa ruokaa. Viikon ajan seokseen lisätään vähitellen enenemässä määrin eläimen normaalia ruokaa. Vaihtoehtoisia ruokia ovat valmiit kaupalliset herkkävatsaisen erikoisruoat, joista voi kysyä eläinlääkäriltä, esim. Virbac Digestive Support.

Mikäli eläimelle tulee uudestaan sairauden oireita, palataan heti tiukempaan ruokavalioon. Mikäli oireet pitkittyvät, on syytä ottaa yhteys eläinlääkäriin.

Ripuloivalle koiralle voi myös antaa apteekista vapaasti saatavia hiilitabletteja, koirien Canius-maitohappobakteerivalmistetta tai Inupekt fortea pakkauksissa olevien ohjeiden mukaan. Myös erilaiset suolen seinämää suojaavat tahnat, kuten Promax, ovat osoittautuneet toimiviksi.

Edellinen artikkeli
Varo lämpöhalvausta!
Seuraava artikkeli
Koirien korvatulehdus