Suoritamme monipuolisesti kirurgisia toimenpiteitä, kuten sterilisaatio, kastraatio, kasvain-, tyrä-, märkäkohtu-, piilokives-, ja maitorauhaskasvainleikkaukset sekä keisarileikkauksia. Teemme myös silmänalueen kirurgiaa.
Kirurgia
Kirurgiset toimenpiteet
Lisätietoja leikkauksiin tuleville
Ennen leikkausta
On tärkeää, ettei eläimelle anneta ruokaa 6 tuntiin ennen leikkausta. Tämä vähentää oksentamisriskiä. Vettä voi ennen leikkausta antaa kuitenkin vapaasti. On hyvä ulkoiluttaa lemmikki ennen klinikalle tuontia. Mikäli leikkausalue sijaitsee helposti likaantuvalla alueella, kuten mahan alla, on lemmikki hyvä pestä edellisenä päivänä.
Leikkauksen kulku
Operaatiot suoritetaan aina anestesiassa eli potilas nukkuu. Käytössämme on myös inhalaatioanestesialaite, jossa käytetään nukutusaineena potilaalle turvallista isofluraania. Muun kipulääkityksen lisäksi meillä on myös mahdollisuus käyttää kipuinfuusiota, jolloin eläin saa koko leikkauksen ja heräämisen ajan kipulääkitystä suonen kautta. Muille paitsi kasvainpotilaille annamme myös laserhoitoa heti leikkauksen jälkeen haavan paranemisen nopeuttamiseksi.
Narkoosin valvonta
Leikkaussalissa potilaan unta valvoo koko narkoosin ajan eläinlääkärin avustaja. Käytössä on myös verenpainemittari sekä anestesiamonitori, joka mittaa jatkuvasti sykettä, happiosapainetta sekä hengityksessä poistuvan hiilidioksidin määrää. Tärkeintä narkoosin valvonnassa on kuitenkin osaava henkilökunta. Taikatassun henkilökunta käy jatkuvasti koulutuksissa ja myös hoitajat ovat kokeneita ammattilaisia. Sovitamme narkoosissa ja kivunhoidossa käytettävän lääkityksen yksilöllisesti jokaiselle potilaalle.
Heräämö
Eläinten tilat on sijoitettu vastaanottomme takatiloihin, jossa on rauhallista. Lasiovelliset heräämöt on rakennettu niin, että jokainen potilas saa olla omissa oloissaan. Nukutuksesta heräävän potilaan ruumiinlämmön säilymisestä huolehditaan. Operaatiota varten nukutettu potilas on suonen sisäisessä nesteytyksessä heräämiseensä asti. Potilaan heräämistä tarkkaillaan jatkuvasti.
Leikkauksen jälkeen
Eläimillä toipuminen leikkauksesta on yleensä nopeaa. Ensimmäisinä päivinä saattaa esiintyä kipuilua, josta pyritään huolehtimaan riittävällä kipulääkityksellä. Potilas ei myöskään saa päästä nuolemaan leikkaushaavaa. Tämän estämiseksi tarvitaan usein kauluri, sidos tai puku. Osaan leikkaushaavoista laitetaan ns. sulavat tikit, joita ei tarvitse poistaa. Eläinlääkäri antaa kirjalliset ohjeet potilaan jatkohoidosta. Voit aina soittaa vastaanotolle, mikäli leikkauksen jälkeisessä toipumisessa on jotain kysyttävää!