Plakki ja hammaskivi aiheuttavat ientulehdusta, ja vähitellen myös hampaan tukikudoksen tulehdusta eli parodontiittia. Mikäli lemmikille on jo kehittynyt parodontiitti, huonosti kiinni olevat, heiluvat ja kipeät hampaat täytyy poistaa. Usein poistolistalle joutuvat myös esimerkiksi murtuneet hampaat, tai hampaat, jotka häiritsevät oikean purennan muodostumista.
Varsinkin pienillä koirilla maitohampaat saattavat jäädä lähtemättä pysyvien jo puhjetessa, ja nämä joudutaan usein myös poistamaan nukutuksessa. Hammashoidot tehdään aina turvallisessa inhalaatioanestesiassa. Hammashoitoon kuuluu myös hampaiden röntgenkuvaus.
Isommat ja monijuuriset hampaat vaativat kirurgisen poiston. Monijuuriset hampaat halkaistaan poraa käyttäen. Kirurgisessa poistossa hampaan päälle avataan ien- ja limakalvofläppi jotta saadaan leukaluuta porattua pois hampaan päältä. Lopuksi fläppi suljetaan ompelein. Kivunlievitykseen käytetään paikallispuudutusta sekä suonen kautta annettavaa kipulääkitystä.
Mikäli poistettavia hampaita on paljon, niiden poisto saatetaan jakaa usealle kerralle, jotta nukutus ei rasita lemmikkiä liikaa. Tällöin ensimmäisellä kerralla tehdään hoitosuunnitelma ja sovitaan tarvittavista jatkotoimenpiteistä. Vanhankin lemmikin suu kannattaa hoitaa aina kuntoon, koska tulehdus on suuri rasitus elimistölle, ja tulehtunut suu on usein todella kipeä.
Lemmikki näyttää pitkään jatkunutta kipua huonosti, ja usein kipu havaitaankin vasta suun hoidon jälkeen potilaan muuttuessa virkeämmäksi ja iloisemmaksi. Nykyiset nukutusaineet ovat varsin turvallisia myös vanhoille eläimille. Ennen vanhan lemmikin suuhuoltoa tarkastetaan yleinen terveydentila ja yli kahdeksanvuotiailta lemmikeiltä tutkitaan perusverinäytteet. Suun kunto tarkastetaan aina rokotusten ja terveystarkastuksien yhteydessä.