Loishäädöt lemmikin ulko- ja sisäloisille

Pentukoira
Pentukoira
Koiran sisäloisista

Tavallisimpia sisäloisia ovat suolinkaiset, hakamadot sekä leveä heisimato. Suolinkaiset aiheuttavat oireita yleensä pentukoirilla. Oireina voivat olla huono karva, turvonnut vatsa, hidas painonkehitys, ripuli tai ummetus. Monet suolinkaistartunnat ovat oireettomia ja aikuisilla koirilla suolinkaiset eivät yleensä aiheuta ongelmia.

Pennulta on hyvä tutkia uloste loismunien varalta. Näyte kerätään kolmena päivänä ja sen voi lähettää Movetiin (http://www.movet.fi/palvelut/muiden-lemmikkien-omistajille/)

Mikäli ette tutkituta ulostenäytettä, suosittelemme antamaan pennulle matolääkkeen 1-2 viikkoa ennen tehosterokotusta. Tehokkaita matolääkkeitä ovat mm. Flubenol, Axilur ja Drontal.

Kissojen sisäloisista

Leveä heisimato (Diphyllobothrium latum) eli lapamato tarttuu raakojen kalojen välityksellä ja on kissoilla tavallinen loinen. Kissan heisimato (Taenia taeniformis) tarttuu pikkujyrsijöiden välityksellä. Muita kissoilla ja koirilla esiintyviä sisäloisia ovat mm. kokkidit ja giardiat.

Heisimatoihin eivät yleensä tehoa kaikkein kapeakirjoisimmat matolääkkeet. Kysy oikean matolääkkeen valintaan neuvoa Taikatassun tai apteekin henkilökunnalta.

Ekinokokkoosi on erään heisimatotyypin aiheuttama sairaus, joka voi tarttua ihmisiin. Tautia pyritään Suomessa vastustamaan voimakkain toimenpitein. Eviran sivuilla on luettavissa voimassa olevat säädökset koskien koirien tuontia ulkomailta – tämä säädös koskee myös koiransa kanssa lomalta kotimaahan palaavia.

Ulkoloisista tavallisimpia ovat täit ja väiveet. Näistä molemmat aiheuttavat kutinaa ja tarttuvat helposti eläimestä toiseen. Täiden häätäminen saattaa olla haastavaa, mutta saat ohjeet täiden häätöön Taikatassusta. Koirien ja kissojen kirput eivät Suomessa ole merkittävä ongelma, mutta sen sijaan lintukirput ja siilikirput saattavat hypätä ulkoa lemmikin kyytiin ja myös purra ihmistä. Ne eivät kuitenkaan jää asumaan lemmikin iholle vaan ovat satunnaisia vierailijoita.

Punkit ovat riesana aina kun maan lämpötila nousee 5-7 asteeseen, eli jopa helmi-maaliskuulta vuoden loppuun asti. Punkit levittävät useita punkkivälitteisiä tauteja, lisäksi punkit kulkeutuvat eläinten mukana sisätiloihin ja voivat siirtyä myös ihmiseen.

Punkkien vastustamiseen on olemassa lääkkeellisiä punkkipantoja, valeluliuoksia sekä tabletteja. Näitä saat tarvittaessa Taikatassusta.

Punkkivalmistetta valitessa kannattaa ottaa huomioon, että osa valmisteista on punkkeja karkottavia ja tappavia, osa vain punkkeja tappavia. Punkkeja tappavat valmisteet edellyttävät, että punkki kiinnittyy eläimeen ja imee verta. Tämän jälkeen punkki kuolee n. vuorokauden kuluessa ja tippuu joko itsekseen tai on irrotettavissa.

Ulkoileville kissoille on olemassa yhdistelmävalmiste, joka tehoaa punkkeihin, suolinkaisiin ja heisimatoihin.

Edellinen artikkeli
Yleisimmät vanhoilla kissoilla esiintyvät sairaudet
Seuraava artikkeli
Varo lämpöhalvausta!